Bewolkte San Juan eilanden - Reisverslag uit Seattle, Verenigde Staten van amma - WaarBenJij.nu Bewolkte San Juan eilanden - Reisverslag uit Seattle, Verenigde Staten van amma - WaarBenJij.nu

Bewolkte San Juan eilanden

Blijf op de hoogte en volg

27 Juli 2007 | Verenigde Staten, Seattle

Ondanks de minder goede weersvoorspellingen vertrokken we vrijdag 20 juli vol goede moed richting Anacortes om daar de ferry te pakken naar San Juan eiland. Om de zomerdrukte voor te zijn wilden we de ferry van 8.45 uur hebben en dat betekende om 6 uur in de auto! Grappig om te merken dat de meiden soms moeite hebben om wakker te worden maar wanneer je roept...’ wakker worden, we gaan op vakantie!’ dat er dan twee direct klaar wakker rechtop in hun bed zitten! Awel, zoals geadviseerd waren we een uur voor vertrektijd in Anacortes en konden we nog mee op de ferry. Het was helaas niet zo helder weer dus heel mooie uitzichten hebben we niet gehad, maar was toch een leuke tocht tussen allemaal eilandjes door.

Aangekomen in Friday Harbor besloten om eerst naar de camping te rijden en de tent op te zetten zodat we ons daar geen zorgen meer over hoefden te maken. Lakedale resort bleek boven verwachting een mooie camping en we hadden een mooi plekje dichtbij het meertje, alwaar je ook kan zwemmen (als het weer mee zit!). Daarna naar het noorden van het eiland gereden naar Roche Harbor. Een leuk klein stadje dat ontstaan is vanwege de kalk- en cementproductie. De barakken die toen voor de arbeiders zijn gebouwd zijn inmidels omgebouwd tot luxe hotelkamers. Doordat de gebouwen nog wel zijn behouden houdt Roche Harbor wel zijn oude sfeer. Wij hebben daar lekker effe onder de parasol gezeten!

Toen maar es wat cultuur snuiven en op naar het Engelse kamp om ons te verdiepen in de Pig War. In de 19e eeuw bestond er onenigheid tussen de Amerikanen en de Engelsen over het eigendom van een aantal staten en ook van San Juan eiland. Beide landen hadden daarom een kamp op San Juan om van daaruit het recht op San Juan op te eisen. Toen vervolgens een Amerikaan het varken van een Engelsman doodschoot was het hek van de dam en leek een oorlog erg dichtbij. Met veel diplomatie is na 3 maanden het euvel opgelost. Het eiland bleef toch nog 12 jaar onder (vreedzaam) gezamenlijk gezag, en in 1872 wees keizer Wilhelm I van Duitsland (ja, hoe hij daar nu weer tussen kwam...?) het eiland officieel toe aan de VS. Hiermee konden de troepen vertrekken en werden de twee kampen gesloten. Met name het Engelse kamp is in goede staat gebleven; vier historische gebouwen en een kleine Britse tuin zijn behouden gebleven. Vanwege de regen en de schoonheidsslaapjes van M&A hebben Marco en ik hier beide afzonderlijk kort rondgelopen. Erg jammer dat het zo regende want het was een erg mooi plek aan een baai met een echte Engelse tuin en van die grote klimbomen. Hier hebben we een nest met zee-arenden gezien.

Via een lama-boerderij naar Lime Kiln State park gereden. Dit is de plek om vanaf het land orca’s te zien. We kwamen net op tijd om een praatje te horen van een wetenschapper/hobbyist over de orca’s daar. En hij had net een telefoontje gehad dat er over een uur een groep orca’s voorbij zou komen.... dus wij hebben ons samen met vele andere toeristen en hobbyisten op de rotsen gesetteld. En jawel, rond het beloofde tijdstip kwamen er inderdaad een aantal orca’s voorbij zwemmen. Een erg mooi en leuk gezicht om ze uit het water te zien komen en weer langzaam weg te zien zakken. Juli-augustus zijn ook de maanden om hier de orca’s te zien. Zij komen nl. daar waar eten is en in deze maanden is de zalmtrek in volle gang.

De volgende dag zou onze echte orca-dag worden want we hadden een whale-watch tour gereserveerd. Samen met nog ongeveer 20 anderen zijn we op de boot gestapt en maar hopen dat we de orca’s zouden zien. Wederom was het bewolkt...erg bewolkt, je kon ongeveer 30 meter weg kijken, maar naarmate we verder op het water kwamen trok de bewolking op en hadden we toch nog goed zicht. Er zijn legio bedrijfjes die dit soort tochtjes organiseren en die hebben allemaal contact met elkaar over waar de orca’s zich bevinden. En jawel, na een half uur hadden we inderdaad een groepje van 5 of 6 orca’s in het vizier. Om de orca’s niet te veel te storen in hun bezigheden, hebben de whale whatch bedrijfjes de afspraak gemaakt niet al te dicht bij de orca’s te komen. Op zich goed natuurlijk, maar als je op die boot zit, is het enige wat je wilt... dichterbij! Naast de orca’s hebben we ook nog zeehonden, een adelaar en aalscholvers gezien, dus best een goed resultaat! Na ruim 3,5 uur hadden Myrthe & Aimee er ook wel genoeg van. Een portie fish & ships is goed voor de maag en de stemming van menigeen dus dat leek het beste vervolg voor deze dag. Na deze stevige lunch zijn we het zuidelijke deel van het eiland verder gaan ontdekken.

Een bezoekje aan een lavendelfarm leek Agnes wel leuk. Awel Aimee sliep, Myrthe is even mee geweest maar sloot zich vervolgens al snel aan bij een krant lezende Marco zodat ik heerlijk alleen heb kunnen rondstruinen. Een erg mooi gezicht zo’n paars veld en bovendien heerlijke ruikend.

Nog wat verder naar het zuiden ligt het Amerikaanse kamp (van de Pig War). Myrthe heeft hier haar junior ranger diploma (een mooie berenspeld) gehaald door te helpen met opvouwen van de Amerikaanse vlag. Na een korte wandeling, waar het gelukkig redelijk droog bleef zijn we weer terug naar de camping gegaan.

Zondagochtend zijn we vertrokken naar Orcas eiland. Dit zou het mooiste eiland van de San Juan-eilandengroep moeten zijn.... vanwege de bewolking hebben we dat niet echt kunnen beoordelen, maar ook de bewolking geeft wel weer een aparte sfeer. Met name toen we boven op Mount Constitution stonden kregen we bijna zo’n Twin Peaks gevoel.

Ook Orcas eiland hebben we vnl. per auto ontdekt. ’s Middags hebben we nog een leuke wandeling gemaakt naar de Cascade watervallen. Alwaar het hoogtepunt was om met je laarzen in het water te staan en de zak ships die we bij ons hadden zo snel mogelijk te veroberen. Op de camping aangekomen is het eigenlijk niet meer gestopt met regenen, dus we hebben overheerlijk gedineerd in de regen. Maar met kampvuur en met wederom een kook-hoogstandje van Marco... gepofte aardappels en maiskolven in het kampvuur is het best genieten. Dus ach ja, echt leuk is anders maar we konden er ook nog wel om lachen om zo met je regenjas aan buiten te eten.

De volgende dag de spullen weer ingepakt en begonnen aan de ‘terugreis’. Eerst weer met de ferry, onder coast guard escort naar Anacortes en toen via een Levi’s outlet terug naar Seattle.

Jammer van de regen want het bepaalt toch redelijk wat je doet maar toch een leuk weekendje gehad.

Groetjes en tot gauw!
AMMA

• 27 Juli 2007 - 18:37

Pa En Ma, Lelystad:

wel weer een avontuurlijke reis! Maar wel een die in Nederland niet hebt hoewel het weer niet overhield.
    Maar jullie hebben je zo te zien uitstekend vermaakt en dat was de bedoeling. En veel gezien uiteraard.
    Jullie benutten de tijd wel optimaal en gelijk hebben jullie!
    Bovendien weer een stel leuke foto's!
    Geniet nog van de tijd die jullie nog rest. We horen nog wel van elkaar.
    groetjes, pa, ma, Bart en Nicole.

• 30 Juli 2007 - 01:36

Nathalie:

Doorzettingsvermogen in de regen kan jullie niet ontzegd worden! Toch zeker wel stiekum even gedacht aan een cabin of een B&B?? Qua weer is straks de overgang niet zo groot, regen is toch wel spelbreker nr 1 voor vele vakantiegangers. Wij hebben dit weekend onze eerste flooding meegemaakt. Zandzakken voor de deur en scheppen maar. Beseffen de meiden al dat ze straks weer terug gaan naar huis? Zal weer wennen worden, al kan je heerlijk met de volkskrant op de wageningse berg gaan zitten. Have fun! Nathalie&Co

• 01 Augustus 2007 - 17:59

Paul En Petra:

Dat ziet er weer leuk uit allemaal! Hier gaat alles goed. Petra is nu 20 weken zwanger, morgen hebben we weer een echo. Daar zijn we natuurlijk erg benieuwd naar. A.s. vrijdag gaan we op vakantie voor 2 weken naar Cadzand. Ietsje (haha) minder avontuurlijk, maar we hebben er erg veel zin in. Ook omdat de weersvooruitzichten goed zijn.
    Veel plezier daar nog!

Paul en Petra

• 04 Augustus 2007 - 18:03

Coen,ingrid En Tom:

Hallo Myrthe en Aimée,
    Bedankt voor jullie kaart met de mooie orca's. Orca's hebben wij niet gezien, maar vorige week hebben we in het Dolfinarium wel veel dolfijnen van dichtbij gezien. We hebben nog één week vakantie; het is dan bij ons Jeugdvakantieweek. Ook is het bij ons eindelijk zomerweer geworden. Daarom gaan we morgen met familie Bink bij ons bbq-en. Nog veel plezier daar en tot ziens.

groetjes van,

Coen, Ingrid en Tom en papa en mama